Щороку 15 грудня в усьому світі, а особливо в країнах, що вирощують запашні зелені листочки, відзначаєтся день чаю.
Появі Міжнародного дня чаю передувало безліч засідань міжнародних організацій і профспілок, які обговорювали можливість появи такого свята. І тільки в 2004 році на Всесвітньому форумі в Індії була затверджена дата для його проведення.
Поза сумнівом, такий смачний та корисний старовинний напій як чай заслуговує на своє свято.
Cьогодні ми п’ємо той самий напій, яким поласував вперше китайський імператор майже п’ять тисячоліть тому. Як свідчить легенда, занесені вітром листочки чайного дерева потрапили в казанок з гарячою водою, яку кип’ятили на вогнищі під час походів. Скуштувавши напій імператор прийшов у захват від незвичайного запаху, незрівнянного смаку і свіжого відтінку. Так чай побачив світло.
Традиційним напоєм у всі часи можна назвати тільки чай, тим більше що він підходить до будь-якої ситуації, а також існує у найрізноманітніших формах. Чаї відрізняються один від одного ступенем ферментації листя, тобто прожарювання і подальшого окислення киснем повітря. Залежно від цього чай може бути чорний, зелений, червоний, синій, білий. Крім того, чай можна готувати із збору трав.
До речі, чай має значно більше кофеїну, ніж кава. Однак кофеїн, який міститься в сухому листовому чаї, ніколи не екстрагується в настій повністю, а це означає, що його реальний вміст в готовому чаї завжди буде трохи нижчий. Окрім чудових смакових якостей чай проявляє різноманітні фармакологічні властивості, зокрема, стимулює серцеву діяльність, підвищує артеріальний тиск, розширює судини головного мозку, посилює діурез, є ефективним при отруєнні речовинами, що пригнічують центральну нервову систему.
|